Openbaar groen – ECOstyle BE Professional
MOOIE EN LEEFBARE OPENBAAR GROENVOORZIENINGEN?

MOOIE EN LEEFBARE OPENBAAR GROENVOORZIENINGEN?

Werken aan chemievrij openbaar groen, plagen bestrijden met natuurlijke vijanden. Doe het samen met ECOstyle Professional

Duurzaam openbaar groen begint in de bodem

Een prettige groene leefomgeving creëren voor alle inwoners, het is een belangrijk doel van elke gemeente. Bomen, hagen, plantenborders, bloemenweides en sportvelden vormen een groene cohesie doorheen de gemeente die inwoners graag laten buitenkomen. Ze zorgen bovendien voor een toename van de biodiversiteit, ze bieden afkoeling tijdens hittegolven en kunnen de effecten van wateroverlast verminderen.

Er zijn echter diverse uitdagingen. We worden de laatste jaren geconfronteerd met extremere weersfenomenen. Uitzonderlijk droge en hete jaren worden afgewisseld met uitzonderlijk natte. Daarnaast is er steeds meer druk van exoten, ongewenste plantgroei en nieuwe plaagsoorten. Gemeentelijke groendiensten moeten deze uitdagingen bovendien aangaan met een bepaald budget en zonder pesticiden.

Rol van de bodem?

De belangrijkste factor om groene ruimten weerbaar te maken is de bodem. Een vitale bodem is de basis voor alles wat groeit en bloeit. Alle planten, van grassen in de gazons, nieuw aangeplante hagen tot de eeuwenoude bomen, allemaal zijn ze hier afhankelijk van. In een goede bodem zal de uitval van een nieuwe aanplant veel beperkter zijn. De grassen in een sportterrein of gazon zullen dieper wortelen en beter bestand zijn tegen droogte en ziektes. Een goede bodem is kortom onmisbaar in duurzaam gemeentelijk groenbeheer.

Een goede bodemstructuur vormt de basis en zorgt ervoor dat de bodem een gebalanceerde waterhuishouding heeft, voedingsstoffen vasthoudt en een goede doorwortelbaarheid van de beplanting garandeert.

Daarnaast is ook de zuurtegraad of pH van de bodem van groot belang. Deze bepaalt namelijk in grote mate de beschikbaarheid van voedingselementen in de bodem en de opneembaarheid ervan door het beplanting. Een niet optimale zuurtegraad zal tot een minder efficiënte benutting van de aanwezige voedingselementen leiden.

Verder zijn ook het gehalte aan organische stof erg belangrijk. Een juiste hoeveelheid organische stof niet alleen van belang voor een goede bodemstructuur, maar vormt ook de voeding voor het bodemleven. Het draagt ook bij aan het waterhoudend vermogen van de bodem, zeker op zandgronden is dit onmisbaar in droge periodes. Organische stof vormt ook een belangrijke voedingsbron voor het aanwezige bodemleven.

En dat bodemleven zorgt tenslotte voor vitale en sterke planten. Het bodem ecosysteem bestaat namelijk uit ontelbaar veel organismen die zich voeden met organisch materiaal. Denk hierbij aan regenwormen, schimmels, bacteriën en protozoa, in ontelbare aantallen. De meest gekende schimmels zijn de mycorrhizae die in symbiose met plantwortels leven, het worteloppervlakte vergroten en water en voedingsstoffen gemakkelijker opneembaar maken. In 1 theelepel kunnen wel tot een miljard micro organismen voorkomen. Terwijl ze zich verspreiden en voeden verbeteren ze de bodemstructuur en komen er door planten opneembare voedingsstoffen vrij. Wat overblijft is stabiele organische stof, humus.

Concrete toepassing?

Dit klinkt gelukkig allemaal moeilijker dan het is. Met enkele kleine aanpassingen kan er al een heel groot verschil gemaakt worden. Het meest voorname is dat er begonnen wordt met een bodemanalyse: Meten is weten. Wat is er specifiek voor deze bodem nodig? Dit is eigenlijk alleen te achterhalen door een bodemanalyse uit te voeren in combinatie met een gedegen advies.

Te lichte of te zware grondsoorten kunnen verbeterd worden met natuurlijke grondverbeteraars zoals bentoniet of basaltmeel. Een te zure bodem kan gecorrigeerd worden met duurzame carbonaatkalk en het organische stofgehalte kan verhoogd worden door aanvoer van organisch materiaal. Het kiezen van de juiste meststof is zeer belangrijk. Dit moet namelijk een 100% organische zijn. Minerale meststoffen zijn namelijk schadelijk voor de nuttige bodemschimmels zoals mycorrhizae en brengen het bodem-ecosysteem uit balans.

Vertrouw op ECOstyle

Met meer dan vijftig jaar ervaring op het gebied van duurzaam groenbeheer is ECOstyle de ideale partner voor openbare besturen. Samen kunnen we invulling geven aan de uitdagingen. Werken aan duurzaam openbaar groen, hogere slaagkansen voor nieuwe aanplant, klimaat adaptievere beplanting, … We geven advies en helpen bij de omschakeling naar 100% organisch groenbeheer.

Bij ECOstyle gaan we uit van de slimheid van de natuur.
Organische meststoffen en bodemverbeteraars zijn echt bijzonder door de
meervoudige werking; de bodem, het bodemleven en de plantengroei worden in vele
opzichten gunstig beïnvloed. Naast organisch materiaal en voedingsstoffen bevatten deze producten ook tal van nuttige micro-organismen om het bodemleven een stevige boost te geven.

Met de inzet van onze producten kunnen de meeste problemen worden ondervangen en nog beter worden voorkomen. Met onze Myco-meststoffen voor specifieke toepassingen zoals aanplant van bomen en struiken of onderhoud van sportvelden, bodemverbeteraars Terra Fertiel, Terra-Actif en Opmaat Kalk ligt het gewenste resultaat binnen handbereik.

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account